Nieuws en Events

Is uw zaak klaar voor de toekomst

Nieuws OC West 08.03.2018

Of een aantal West-Vlaamse ondernemers met ons, Ondernemerscentra West-Vlaanderen, mee wilden naar Antwerpen om er inspiratie op te doen? Daar moest men niet lang over nadenken! In een mum van tijd was de inspiratietour dan ook volgeboekt! Op maandag 26 februari 2018 was het eindelijk zover en vertrokken we met een delegatie van 30 ondernemers uit alle hoeken van West-Vlaanderen met de trein naar Antwerpen.

blog_foto.jpg

The future of shopping

Dankzij het EFRO project KraK West (Krachtige Kernen in West-Vlaanderen) en de deskundige begeleiding van Jorg Snoeck, oprichter van Retail Detail, werden enkele plekken bezocht die we, laat ons eerlijk zijn, misschien nooit gevonden zouden hebben!

De dag begon met een bezoek aan Home of Retail, waar we het winkelen van de toekomst zelf konden beleven. Deze indrukwekkende fysieke omgeving van 1200 m² presenteert vandaag de klantenreis (en ook de winkelervaring) van morgen.
Demonstraties over virtual reality-supermarkten, slimme spiegels, intelligente koelkasten en gepersonaliseerde producten staan er naast infrarood scanners die een volledig inzicht bieden in het kijk- en koopgedrag van de bezoekers: hoeveel mensen, welke profielen, welke producten ... Data is het nieuwe goud!

De stadssafari

Na een verkwikkende lunch in De Serre, werd de stad Antwerpen doorkruist.. en hoe!
Neen, geen Meir voor ons, maar wel een staptocht van maar liefst 4 kilometer doorheen bekende en minder bekende straten vol verrassende concepten en ideeën.

Een greep uit het aanbod:

Acco, een Coöperatieve Vennootschap, in 1960 opgerichtdoor en voor studenten, een infoplek voor studiemateriaal en literatuur. Juttu, een winkel waar fashion, deco & food elkaar ontmoeten en een unieke mix aanbieden van zowel sterke merken als lokale initiatieven. Stany & Stella: waar je t-shirt of pull onmiddellijk ter plaatse wordt bedrukt of geborduurd met één van de aangeboden prints. Misschien moeten ze hier wel inzetten op ‘customized prints’ en ‘consumer-driven’ prints, was onze bedenking. Atelier NA: stap in de 3D scanner, je maten worden er genomen en 6 weken later ontvang je een driedelig maatpak, in de stof van jouw keuze. Sint-Vincents is een conceptstore waar je terecht kan voor design, kledij, vintage meubels, kunst, literatuur én een goede kop koffie. Alles wat je er ziet, is te koop. Pop-ups en jonge designers krijgen er de kans om zich te profileren. Moose in the
City
brengt mode, design, eten, hebbedingetjes én reizen samen in één winkel, dit alles overgoten met een Scandinavisch sausje. Atelier Veritas neemt je terug mee in de tijd. Hier wordt opnieuw tijd gemaakt om te naaien, te breien en te haken. Er worden workshops georganiseerd, maar je kan er ook terecht voor deskundig advies. Kleren kopen aan 15 euro per kilo? Dat kan dan weer bij Melting Pot Kilo, een vintagewinkel waar je de kledij op de weegschaal moet leggen bij het afrekenen.
Robuust, de zero waste shop was de eerste verpakkingsvrije winkel van België. Het is een lokale, biologische speciaalzaak voor natuurlijke, seizoensgebonden, verpakkingsvrije voedingswaren. Waffle factory, een keten met een grote diversiteit aan wafels die ter plaatse geproduceerd worden. LNǀKnits, razend populair en eerlijk: handgemaakte fairtrade mutsen, sjaals en truien uit alpacawol, recht vanuit de Peruviaanse Andes. Clouds of Fashion biedt betaalbare kledij en een hippe en trendy lifestyle collectie aan.
Blogster Laurentine Van Landeghem, zoekt en ontdekt dagelijks nieuwe en inspirerende trends die ze dan ook in de winkel plaatst en online implementeert. Geen hightech snufjes in speelgoedwinkel In Den Olifant, maar wel authentiek houten speelgoed, knuffels, poppen, gezelschapsspellen en boeken.

blog_foto2.png

Gespotte trends:

1.      Technologie zet het Retail landschap op z’n kop

Naast de opkomst van het online winkelkanaal, die enerzijds een bedreiging vormt voor vele handelaars, en voor anderen dan weer kansen creëert, en het belang van ‘online aanwezigheid’ via sociale media en zoekmachines; komt er ook een nieuwe technologische golf op ons af: winkelinnovaties. Deze innovaties bestaan voornamelijk uit technologietoepassingen die winkelbezoekers een sterk verbeterde ervaring geven. Ze helpen ook de winkelier inzicht te krijgen in het winkelgedrag van hun consument.

Smartphones en tablets beïnvloeden het winkelgedrag van consumenten. 93% van de smartphone gebruikers gebruikt de smartphone om informatie over de winkel op te zoeken; 53% gebruikt de smartphone zelfs in de winkel, bijvoorbeeld om prijzen te vergelijken. Retailers moeten inspelen op deze evolutie.

2.      Nood aan authenticiteit en persoonlijk contact

Ondanks de nieuwe technologieën en de zeer snel veranderende maatschappij, is er meer en meer nood aan authenticiteit. Mensen trappen niet meer in de mooie beloftes van grote bedrijven die zeggen dat hun product gezond is, terwijl het eigenlijk vol suiker en vetten zit. Het vertrouwen is weg. Er is nood aan authenticiteit en betrouwbaarheid. Het menselijke aspect herwint aan belang.  Een grote groep mensen koopt terug lokaal, en daar spelen een aantal ondernemersgretig op in.

3.    Samenwerkingen hybride concepten

De huidige economische omstandigheden maken het lastig voor retailers om te groeien. Samenwerking is dé motor voor groei. Alleen zo kunnen schaalvoordelen gecreëerd worden en kan de klantenbeleving verhoogd worden. Ook hybride modellen doen het goed: plaatsen waar je een koffie kan drinken OF een tattoo kan laten zetten: meer en meer winnen dergelijke multi-concept-stores aan belang.

De deelnemers namen uitgebreid de tijd om alle concepten in zich op te nemen, gaven hun ogen en oren de kost en wisselden onderling heel wat ideeën uit.  

Wacht u nog op een teken?

teken2.jpg